fredag 30 oktober 2009

Saker att göra efter installation av nya Ubuntu

Nu när nya Ubuntu 9.10 “Karmic Koala” äntligen har släppts så kommer säkert bloggosfären att översvämmas med tips på vad man ska göra efter installation - installera media codecs, byta teman, installera program och spel m.m. Alla har sina egna tips och många bloggare har nog vid det här laget en grundartikel som går igenom det mesta som de tycker är viktigt vilken de uppdaterar och publicerar igen var sjätte månad när en ny release kommer. Inget fel i det, dessa artiklar är värdefulla för nybörjare så det är bra att de finns lätt tillgängliga vid en ny release. Även vi andra kan ofta plocka upp ett par tips som vi annars skulle ha missat och personligen så njuter jag av detta nyuppvaknade intresse från alla att tweaka sina installationer vilket jag ser som en liten nyuppväckt Ubuntuförälskelse runt om i landet.


Själv tänker jag inte skriva någon artikel då det som sagt säkert kommer att dyka upp många bra som jag kan länka till istället. Redan nu vill jag rikta er uppmärksamhet mot följande långa inlägg av Danny Piccirillo som ger många detaljerade och värdefulla tips. Många svenska bloggare kommer säkert också att skriva liknande artiklar så om ni är intresserade av fler tips så kan jag rekommendera att ni håller ett öga på Planet Ubuntu Sverige.


Ps. Ni som inte ännu har testat Ubuntu ska inte bli rädda när ni ser dessa listor. Det är listor över vad man kan göra, inte behöver göra. Ubuntu installeras väldigt komplett med drivrutiner, program och schyssta grundinställningar så bortsettt från att installera media codecs och bättre grafikdrivrutiner (båda är enkelt och sker halvautomatiskt med några musklick) så är det sällan något man behöver göra för att få ett komplett system redo för användning.


1 kommentar:

  1. Jag tycker den funkar väldigt bra. Har inte ens upptäckt några buggar som på tidigare Ubuntu versioner.
    Bra jobbat.

    SvaraRadera