lördag 17 oktober 2009

Fri musik från Jamendo 5: Tryad

Om man bortser från Nine Inch Nails och Propellerheads så är nog Tryad det mest kända namnet när det gäller musik licensierad under Creative Commons. Tryad är egentligen ingen musikgrupp utan snarare ett musikprojekt lett av Vavrek som även släpper fri musik under sitt eget namn.

Under namnet Tryad så samlas en brokig skara musiker varav de flesta aldrig har träffats för att tillsammans göra en platta i bästa open source stil. Man diskuterar och samarbetar helt över nätet, bollar idéer, skickar musiksnuttar och råmaterial som man sedan sätter ihop till ett album. Artisterna och deras antal varierar därför mycket från platta till platta. På senaste plattan “Listen” så har över 20 artister bidragit och resultatet är en unik sammansmältning av olika stilar och ett orginellt sound.

Hittills har det blivit två album, det skulle ha blivit ett tredje för en månad sedan, men då detta album blev alltför annorlunda i soundet och till största delen framställdes av Vavrek själv så valde han att släppa den under eget namn. Ett bra val då skivan troligtvis inte skulle falla Tryads fans i smaken.

De två album som har släppts skiljer sig mycket från varandra, är nyskapande och håller hög kvalité. Det första albumet “Public Domain” är allmänt tyngre och mörkare med större inslag av hip-hop, trip-hop och r&b medans det andra albumet “Listen” är ett mjukare, mer avskalat och harmoniskt album åt New Age-hållet där piano och skönsång fått mer utrymme.

Trots att låtarna spänner över ett väldigt brett musikaliskt spektrum och kan skilja sig väldigt från varandra så har man i båda albumen lyckats skapa en röd tråd och ett sammanhängande sound. Att lyssna på ett Tryad album blir därför lite av en musikalisk resa och även om man kanske inte uppskattar resans alla anhalter lika mycket så blir det för min del en resa som jag gärna gör om och om igen.

Klicka på widgeten nedan för att lyssna till albumet Listen eller gå till Tryad's sida på Jamendo eller Tryads officiella hemsida för att ladda hem båda albumen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar