måndag 19 oktober 2009

Fri musik från Jamendo 6: Diablo Swing Orchestra

Nu blir det dags för lite underbart nyskapande och välproducerad hårdrock i den övre klassen och det från ett svenskt band! Diablo Swing Orchestra (eller DSO som de förkortas) är ett ganska okänt band som gör musik som någon har beskrivit som “Nightwish möter en galen zigenarorkester”.

Visserligen är DSO ett traditionellt, kommersiellt band med skivbolag och CD-försäljning men inför lanseringen av deras andra skiva för ett tag sedan så släppte de sin första skiva “Butchers Ballroom” fri under Creative Commons.

Oftast när kommersiella band släpper visst material fritt så rör det sig bara om en singel eller två från deras senaste skiva som en del i deras marknadsföringskampanj, ett gratis smakprov för att locka fler att köpa skivan. Det finns många exempel på detta på Jamendo och även om jag tycker att det är bra att de bidrar till poolen av fri musik så är de knappast ute efter att bidra till en förändring. De är fortfarande en del av problemet som kallas musikindustrin och inte en del av den fria kultur som är lösningen.

Däremot är jag betydligt mer positiv när ett kommersiellt band släpper en större del av sitt material fritt. Deras motiv och resonemang kan jag bara spekulera om men de visar helt klart en större vilja att kompromissa och hitta nya vägar för att uppnå ett mer symbiotiskt och balanserat förhållande till sin publik även om det innebär att de måste lätta på det krampaktiga grepp som de flesta artister håller om alla de ensamrätter till sina verk som dagens lagstiftning ger. Förhoppningsvis blir det en positiv upplevelse för som leder dem vidare på rätt väg.

Jag önskar i alla fall DSO lycka till och hoppas på att de släpper mer material fritt i framtiden. Butchers Ballroom är ett utmärkt album som jag starkt kan rekommendera er att lyssna på genom att klicka på widgeten nedan. Tycker ni om vad ni hör så kan ni sen gå till deras sida på Jamendo för att tanka hem albumet.

  

2 kommentarer:

  1. DSO är verkligen grymt bra! Jag upptäckte dem när jag gjorde min första podcast om öppen källkod. Visste dock inte att de var svenska, men det höjer ju bara coolhetsfaktorn, på något sätt. :)

    SvaraRadera
  2. Går på repeat i skrivande stund.
    Tackar ^^

    SvaraRadera