torsdag 15 oktober 2009

Mjukvaruinvesteringarna ökar mitt i krisen

Man kan bli lite förvånad när man läser Computer Sweden (papperstidningen) från förra veckan. Där finns nämligen en artikel om hur olika typer av IT-investeringar har ökat eller minskat under 2009. Hårdvaruförsäljningen beräknas ha minskat med ungefär en halv procent medans tjänster har minskat med en procent, detta beroende på att företag sparar i kristider. Dock har mjukvaruinvesteringarna fortsatt att öka med hela två procent!

Det är så man himlar med ögonen och undrar vad företag och myndigheter håller på med. Den fria programvaran har sedan Linux slog igenom på serversidan förbättrats i rask takt och idag finns det utmärkta fria alternativ till det mesta som körs på både server och skrivbord. Operativsystem, databaser, webservrar, content management system, kontorsprogram m.m. har alla utvecklats på bred front och i kombination med billiga webblösningar (t ex Fort Knox för bokföring) så har behovet av dyr programvara på de flesta företag och arbetsplatser minskat markant.

Trots detta fortsätter alltså Sverige att lägga ner MER pengar på kommersiell mjukvara, MITT UNDER DEN PÅGÅENDE EKONOMISKA KRISEN!

En kris är ett utmärkt tillfälle att stanna upp och reflektera över vad som gick fel och vad man kan göra bättre men så tycks dock inte ske i landets IT-avdelningar. Kanske syftar en del av satsningarna på ny mjukvara till att effektivisera tidigare rutiner och är en del i en besparingsplan, men varför inte då gå hela vägen och satsa på fri mjukvara?

En konvertering till fri mjukvara skulle kunna göras gradvis och på sikt spara miljardbelopp årligen, men denna satsning har uppenbarligen inte kommit igång än för då borde vi ha sett åtminstonde en liten minskning i mjukvaruförsäljningen.

Jag har bara en sak att säga till er IT-chefer runt om i landet... SKÄRPNING!

[intressant?]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar