fredag 20 november 2009

Android, Hero och Droid...

Jag blev nyligen visad HTC Hero, den senaste Android-baserade telefonen på den svenska marknaden, av en entusiastisk försäljare på The Phone House. Det är verkligen stor skillnad på mobiltelefonförsäljarnas kunskap och entusiasm, minuterna före var jag nämligen inne på Telenors butik i samma köpcentrum och försäljaren kunde visserligen peka ut en HTC Magic och kände till HTC Hero men visste inget om Android eller de kommande Androidtelefonerna och undrade lite smått varför jag var så intresserad av just Android-baserade telefoner och vad som nu var så speciellt med dem. Jag svarade med ett par meningar om öppna system, många applikationer och att programmera egna program för den men slutade snart då det var uppenbart att han inte var ett dugg intresserad av att lära sig. Suck! Det är ju hans uppgift att kunna vad som finns och guida kunderna :(

Men försäljaren på The Phone House kunde desto mer! Han visade sig vara en Android-fantast som själv hade en Hero som han glatt plockade upp ur fickan för att visa olika finesser och några av de applikationer som han hade installerat.

Samtidigt håller den amerikanska mobiloperatören Verizon på att lansera Droid, en Android-baserad "iphone-killer" från Motorola, med en stor dos påkostad marknadsföring. Droid kommer för övrigt att heta "Milestone" när den lanseras i Europa.

Android håller verkligen på att bli en ny standard för smarta telefoner och själv är jag ganska övertygad om att det inom några år kommer att vara den ledande mobilplattformen. Redan idag finns över 10.000 applikationer och det växer så det knakar.

För ett år sedan trodde jag att Linux skulle slå igenom bland vanliga konsumenter som operativsystemet för billiga netbooks, men en kombination av dåliga förinstallerade distributioner och nya licensvillkor för Windows XP från Microsoft satte tyvärr stopp för det. Nu kommer Android istället att ge oss det genombrott som så många av oss så länge efterlängtat! Förhoppningsvis kan detta också vara början på lyftet för Linux på netbook och deskop.

1 kommentar:

  1. Personligen tycker jag GUIet i HTC Hero är på tok för trögt. En klart försämring jämfört med tidigare modellen Magic.

    Det är dock redan prat om nästa modell, Dragon, som med högre upplösning och Android 2.0 ska komma redan i början av nästa år. Vill man veta mer om sånt här kan man hänga på forum som Swedroid.

    Själv är jag lite besviken på öppenheten hos Android, med en egenhackad userspace på en Linuxkärna och Jaga överallt och ordnat så tillverkarna alla kan göra sin egen version och ingen behöver släppa någon kod. Hmmm. Själv har jag bokat en N900, som har en riktig Linux i botten och GTK-baserat GUI. En väldigt nördig sak som är långt ifrån lika polerad som Android men superenkel att portera sina Linuxprogram till.

    SvaraRadera