söndag 7 februari 2010

Joined the dark side...

Jag har nu anslutit mig till den mörka sidan. Efter allt jag entusiastiskt har skrivit och sagt om Android och Linux på mobilen så sitter jag nu själv med en iPhone istället.

Men jag är ingen frivillig desertör till den mörka sidan. Visserligen har jag inte tvingats till det men när jag genom jobbet ges en gratis iPhone med fast kostnad på samtal och dataöverföring så är det inte precis läge att tacka nej och själv betala för en Android istället. Därför tänker jag göra det bästa av situationen och ha så mycket nytta och nöje som möjligt av min nya leksak. Leta upp och installera apps och spel, tanka över musik, filmer och böcker m.m.

Det hela lär bli en intressant upplevelse, från att genom Ubuntu vara van vid ett helt öppet system så kommer jag nu även att stifta bekantskap med ett av de mest slutna systemen. Visserligen är iPhone oerhört välputsad och har en otroligt stor flora av applikationer men samtidigt så är den oerhört sluten.

Allt är helt streamlinat för att man ska tvingas in i hela systemet och köpa så mycket saker som möjligt via iTunes store. För att kunna föra över musik eller ens uppgradera firmware så ska man alltså vara tvungen att använda iTunes och för att kunna ladda hem även gratisspel så måste man registrera sig på iTunes store. Dessutom tycks allt vara DRM:at, jag kan t ex inte synca ensgratisapplikationerna som jag har laddat ner mot min stationära eftersom jag då först måste "validera" den datorn.

Trots det stora utbudet av program så tycks det vara förvånansvärt få gratisprogram, troligtvis beroende på att det kostar pengar att lägga upp sina program på iTunes store. Varför ska någon utvecklare behöva betala för att dela med sig gratis? Resultatet är att det finns en uppsjö program som kostar så lite som 7 kr då de flesta utvecklare nog känner att de åtminstonde vill få tillbaks sina direkta kostnader.

Kort sagt, det är med blandade känslor som jag nu har en iPhone i fickan men jag kommer säkert att få en hel del både nytta och nöje med den då det som sagt finns en uppsjö av användbara program för den. Om det är någon som har bra tips på program som en Ubuntu-fantast och C++ utvecklare skulle tycka om så får ni gärna tipsa mig!

[intressant?]

3 kommentarer:

 1. Då sitter vi i ungefär samma båt. Ajfånen fick mig i alla fall att komma igång med open streetmap och det tycker jag var positivt.

  Tipsa gärna om du hittar en vettig SSH-klient - jag har dragit mig för at köpa grisen i säcken.

  Sen kan man jailbraka sin fån och då blir det vad jag förstått en mer normal *nix-maskin.

  SvaraRadera
 2. Jailbreak gör det till en helt annan telefon. Vad sägs tex om multitasking, tillgång till smidig app installation via apt-repositories, openssh server, wifi tethering etc.

  www.blackra1n.com fungerar fint för att jailbreaka 3.1.2, men det finns bieffekter, så läs på innan.

  SvaraRadera
 3. Att man måste registrera sig för att ladda ner gratisprogram - dåligt.

  Att man måste använda iTunes för att föra över musik och uppgradera firmware - iTunes ingår i produkten, precis som Linuxkärnan ingår i en Linuxinstallation.

  Visst kan man köra en OpenBSD-kärna istället, men det är inte riktigt Linux längre då. iTunes är en av sakerna som gör att iPhone är som den är, sedan kan man låta bli att tycka om den helheten.

  SvaraRadera