söndag 24 januari 2010

Jubileum och lite reflektioner

Inom några dagar så kommer Jamendo att passera en milstolpe - över 30.000 Creative Commons licensierade album för fri nedladdning! Nyligen passerade denna blogg 30 presenterade album, dvs jag har täckt ungefär en promille av Jamendos samlade utbud.

Därtill finns det många bra cc-licensierade album som av olika anledningar aldrig publiceras på Jamendo, bl a verk av populära Nine Inch Nails. Om man dessutom vidgar vyerna ytterligare så finns det en uppsjö fri musik därute från kompetenta artister som inte känner till Creative Commons eller förstår varför man ska använda dessa licenser. Kort sagt, mängden fri musik därute är idag enorm och växer nästan explosionsartat.

Då jag i början av oktober började presentera album så var jag osäker på hur många rekommendationer jag skulle kunna ge. Idag är min lista längre än när jag började och den fortsätter att växa. Jag har därför beslutat mig för att stryka en del artister jag tidigare tänkt rekommendera då jag nu kunnat höja ribban och bara presentera de allra bästa.

Hur länge jag kommer att hålla på vet jag inte men en sak känns säker, jag kommer aldrig att sluta pga att materialet tar slut och jag hoppas att mina rekommendationer leder till att fler upptäcker bra, fri musik som kan komplettera och helst ersätta den proprietära musik de idag konsumerar.

2 kommentarer:

  1. Jag är glad att du tar upp dina favoriter från Jamendo jag har laddat ned vissa och jag tycker att det är spännande att hitta ny musik så forsätt och sprid musiken vidare hälsningar från Marieborgaren Rebban i norrköping

    SvaraRadera
  2. Rebban: Tack för att du visar din uppskattning. Jag kommer att fortsätta med denna serie tills vidare, jag har i alla fall idag ingen avsikt att sluta och ska försöka hålla takten en artist varannan dag, även om det ibland kommer att vara lite längre uppehåll.

    SvaraRadera