lördag 9 januari 2010

Hejdå netbook, hej minilaptop!

Strax innan jul så gav min trogna netbook upp. Visserligen så hade den några veckor kvar på garantitiden (köpt på mellandagsrea i fjol) men eftersom jag hade öppnat maskinen för att uppgradera minnet (Acer Aspire One, modellen med 512mb ram, 8GB SSD och Linux förinstallerat) så hade jag brutit garantin och det fanns inget annat att göra än att börja se sig om efter en ersättare.

Denna gång blev en lite kraftigare burk, nämligen en liten laptop av märket Packard Bell i samma formfaktor som en större netbook men med en Athlon 64, fullstort tangentbord och 1366x768 pixlar på skärmen. Orginalpris var endast 3700:-, trots att Vista var förinstallerat men nu var den nersatt till 2997:- så den var t o m billigare än netbooken som jag ursprungligen hade tänkt mig. Enda nackdelen tycks vara lite sämre batteritid (4 timmar enligt tillverkaren) och att den väger gissningsvis ett halvkilo mer.

Än så länge kör den Vista som får ligga kvar då jag även kommer att använda den som arbetsdator borta från kontoret och jag har behov av att kunna köra DeveloperStudio samt våra egna produkter men Ubuntu åker snart in paralellt, var så säker!

3 kommentarer:

 1. Jag vet inte riktigt hur Acers garantiprogram ser ut men att inte kunna uppgradera minnet och bibehålla garanti låter sjukt i mina öron..

  SvaraRadera
 2. Hej Tord,

  Har samma netbook/minilaptop som jag införskaffade i November 09, vill uppmärksamma dig på att den lider av ett hårdvarufel, nämligen klockgeneratorn pallar inte snabba frekfensbyten vilket gör att maskinen krashar alltid vid ondemand governor på Linux. Om detta är M/A 900NC då. Detta gör att du på linux för sämre än 4tim batteritid, jag får knappt 3.5 med lcd-lägst och 800mhz...

  http://www.weebly.com/uploads/3/4/9/6/3496781/

  /Gammal följare av din blogg via gnuheter.org

  SvaraRadera
 3. Anonym #1:

  Angående min tidigare netbook så behövde man alltså skruva upp hela höljet, plocka ut tangentbordet, lossa ett antal kontakter, skruva loss moderkortet och vända på det för att kunna uppgradera minnet. Japp, jag håller med om att det är helt sjukt, särskilt som den kom med endast 512 mb så det fanns säkert många som ville uppgradera minnet.

  Följande klipp på youtube visar alla steg man behöver gå igenom: http://www.youtube.com/watch?v=-EfzckyZMTk


  Anonym #2:

  Tack för varningen men det tycks vara olika modeller, min heter ZA8 och jag vet inte hur närbesläktad den är med din modell men jag ska hålla ögonen öppna efter konstiga krascher. Hittills så har i alla fall burken fungerat utmärkt under Ubuntu 9.10.

  Verkligen tråkigt med sådana hårdvarubuggar, jag lider med dig :(

  SvaraRadera