fredag 23 april 2010

Uppmaning: Demonstrera mot Acta imorgon!

Jag vill uppmana alla som kan ta sig till Medborgarplatsen i Stockholm imorgon lördag kl 15 och är engagerade för Ubuntu, fri mjukvara, en fri kultur och allmänhetens rätt till ett fritt, oreglerat nät att deltaga i demonstrationen mot ACTA.

Demonstrationen arrangeras av Piratpartiet men är ingen partipolitisk demonstration utan representanter för alla partier och grupper är välkomna att deltaga under eget baner. Två andra partiers ungdomsförbund har redan tackat ja och meddelat att de tänker deltaga.

ACTA står för Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ett oskyldigt, tråkigt och missvisande namn på ett lagförslag som även inbegriper hårda tag mot piratkopiering, fildelning och patentintrång. För fri programvaras del så kommer detta troligtvis att innebära ännu större problem med DRM och patent. Lagförslaget har under flera år utarbetats i hemlighet av stora intressegrupper och ska nu med lobbying och hot pressas ner i halsen på våra politiker i strid mot allt som heter demokrati och öppen debatt. Huvudargumentet tycks vara följande hot "att alla andra länder kommer att skriva på avtalet och om inte ni gör det så kommer ni att utsättas för handelssanktioner".

Att lagförslaget nu har publicerats är endast tack vare stora påtryckningar från allmänheten, våra intresseorganisationer och engagerade politiker och journalister. Det var första striden, nu måste vi visa vårt engagemang för att ha en chans att påverka beslutsfattarna och vinna striden. Kom ihåg, det är lobbygrupper som har tagit fram förslaget och väldigt få av våra politiker har sett eller tagit ställning till frågan. Därför finns det ännu ingen prestige och i de flesta fall heller ingen partipolitisk linje i frågan, därmed har vi stora möjligheter att påverka, bara vi agerar NU!

Kom till medborgarplatsen för att uttrycka er oro och misstänksamhet även om ni inte är övertygade om att ACTA skulle vara dåligt, det viktigaste är nu att visa att detta inte är beslut som vi kan överlåta till mäktiga särintressen utan att vi själva vill vara med och utforma vår framtid. Fri mjukvara, Ubuntu och nätkulturen överhuvudtaget bygger på gemenskap och fritt engagemang. Om lobbygrupper utformar lagförslag som är skadliga för själva grunden till våra gemenskaper så måste vi agera.

Tyvärr kan jag inte själv medverka då jag redan har lovat att jobba denna helg då vi snabbt närmar oss en viktig deadline och demonstrationen skulle för mig med resa till och från ta nästan hela dagen. Istället lovar jag att engagera mig på andra sätt när tillfälle ges.

Länkar:

FSF's kampanj "speak out against ACTA"
AP artikel om ACTA
Ingående, balanserad och analyserande artikel från Ars Technica
Information om demonstrationen på Piratpartiets hemsida
Rick Falkvinge's uppmaning till deltagande i demonstrationen

Uppdaterat kl 11:13

En mycket bra länk som jag tidigare missat, en balanserad och lättförståelig analys av ACTA och den pågående utvecklingen:
http://www.michaelgeist.ca/content/view/4972/125/

1 kommentar:

  1. Synd att du inte kan vara med på demontrationen men det finns andra viktiga saker att göra ex. dela ut flygblad och sätta upp posters på stan!

    SvaraRadera