torsdag 1 april 2010

Falkvinge kör Ubuntu

Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge kör numera Ubuntu. Det kom fram när Computer Sweden i senaste numret ställde frågan "spelar du något dataspel?" till fyra IT-människor i ledande befattningar. Svaret från Rick blev följande:

- Ja, massor. Tyvärr har jag inte fått i gång ett enda av mina favvospel sedan jag bytte till 64-bitars Ubuntu. Det är Linux enda stora nackdel i dagsläget.

Detta gör nog Sverige till det första europeiska land där en känd partiledare är en Linuxanvändare. Dessutom anser jag att Rick härigenom är ett gott föredömme för majoriteten av mina partikollegor som, likt de flesta grupperna i vårt samhälle, främst använder Windows och Mac.

Själv anser jag nämligen att fler piratpartister i större mån borde nyttja fri programvara och Creative Commons istället för att indirekt stödja storbolag som genom sitt agerande och beslut aktivt motverkar partiets ideal och program. Om inte annat så blir det en tydlig markering att dessa bolag och deras produkter är överflödiga i det moderna samhället och därmed behövs inga repressiva lagar för att skydda dem. Det skulle även ta bort en del av stämpeln att piratpartiet endast består av snyltare samt visa på ett civilkurrage bland partiets medlemmar som skulle verka som ett slags vaccin mot vissa typer av karraktärsmord.

[intressant?]

4 kommentarer:

 1. Men hur fasen ska jag få igång Civ4?

  SvaraRadera
 2. Jag har själv inte kört det men jag ska testa att få igång det nu och hör av mig om jag lyckas. Enligt denna kommentar på WineHQ så ska det gå om man använder diverse trick:

  http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=10158&iTestingId=51362

  SvaraRadera
 3. Ok, nu tycks jag ha fått Civ4 att fungera. Har inte testspelat mer än några minuter men det verkar fungera klockrent.

  Jag förutsätter att du har installerat Wine och har fungerande 3D-acceleration. Det du behöver göra är följande:

  1. Tanka hem winetricks, ett script för att fixa diverse winerelaterade problem och installera diverse windowsprogram. Du gör det lättast genom att skriva följande i terminalen:

  wget http://www.kegel.com/wine/winetricks

  2. Ge winetricks i uppdrag att tanka hem och installera diverse officiella windowskomponenter genom följande kommando från katalogen där du laddade ner winetricks:

  sh winetricks msxml3 msxml4 d3dx9 dotnet20

  3. Kör igång Civ4's installer med kommandot "wine autorun.exe" och genomför installationen, färdigt!


  Detta fungerade i alla fall för mig när jag testade med följande torrent av Civ4:

  http://thepiratebay.org/torrent/5197260/Civilization_IV_%28All_Expansions%29_ISO

  Isofilen kan packas upp till hårddisk genom att högerklicka på den. Finns ingen anledning att bränna den till disk.

  Nu kan det självklart vara så att något skiljer sig mellan våra Ubuntuinstallationer som påverkar, men instruktionerna ovan är exakt vad en användare på WineHQ rekommenderade att man skulle göra för att få Civ4 att fungera på 64-bitars Ubuntu och det fungerade klockrent för mig så chansen är nog stor att det kommer att fungera även för dig.

  Hör av dig om du får några problem! Du kan kontakta mig direkt på tord PUNKT jansson AT googles välkända mailservice.

  SvaraRadera
 4. Just det ja, Ubuntus desktop-paneler låg ivägen för mig när jag startade upp i fullskärm, men det var bara för mig att gå in i spelinställningarna och ändra upplösning för att få bort dom.

  Annars fungerar det säkert också bra att spela i fönster.

  SvaraRadera