måndag 6 juni 2011

Ubuntu förinstallerat på Asus EEE PC

Via  OMG! Ubuntu! så nås jag av nyheten att Asus kommer att börja leverera EEE PC med Ubuntu förintstallerat. Som de flesta av er antagligen känner till så var EEE PC den ursprungliga netbooken som kom förinstallerad med Linux och blev en världshit. Tyvärr så hade de lagt in en riktigt dålig och begränsad version av Linux (Xandros), vilket medförde att de flesta köpare raskt installerade Windows XP istället.

Nu gör alltså ASUS ett nytt försök med Linux förinstallerat på sina netbooks, denna gång Ubuntu som är ett komplett och fullt kapabelt operativsystem helt i klass med Windows och OS-X. Frågan är dock hur många handlare som kommer att ta in EEE PCs med Ubuntu förinstallerat då samma modeller även kommer att erbjudas med Windows 7 Starter. Kommer vi överhuvudtaget att se dem i Microsoftankdammen Sverige? Tiden får utvisa, det är i alla fall ett lovvärt initiativ som säkert kommer att bidra till spridningen av Ubuntu i flera länder.

Att Ubuntu levereras förinstallerat på små, billiga datorer som har en stor marknad i BRICS-länderna är tveklöst en av hörnpelarna i Canonicals strategi att växa Ubuntugemenskapen till 200 miljoner inom fyra år. I dessa länder finns det fortfarande goda möjligheter för andra system än Windows och Mac att ta stora marknadsandelar tidigt och dessutom har prislappen en större betydelse. Detta gör att kampen troligtvis kommer att stå mellan Microsoft och Canonical då Apples datorer är på tok för dyra för BRICS-länderna. Microsoft kommer med all sannolikhet att använda sig av lobbying, gåvor till Universitet och andra institut samt diverse fulspel för att ta marknaderna medans Canonical troligtvis kommer att visa på den extremt låga prislappen, låga systemkrav, långsiktigt oberoende och gynnande av ländernas egna växande IT-sektor som fördelarna med Ubuntu.

Det var tidigare bestämt att dessa netbooks skulle skeppas med Ubuntu 11.04 men tyvärr är det version 10.10 som nu kommer, troligtvis eftersom Unity forfarande har en del problem som måste åtgärdas innan de vågar skeppa förinstallerat på miljontals datorer. Vi får hoppas på att detta kan ändras så snart som möjligt.

[intressant?] Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar