måndag 27 juni 2011

Bitcoins

Bitcoins.... var ska jag börja? Hela webben tycks ha blivit som galen över fenomenet bitcoins som verkligen har tagit fart nu. Spekulationerna är vilda, några ser det som en fraud och ett pyramidspel som kommer att braka samman när som helst, andra ser det som den mest fantastiska utvecklingen sen webben själv, en decentraliserad valuta för omedelbar, kostnadsfri överföring, bortom olika staters kontroll och manipulation.

Falkvinges artikel Why I'm Putting All My Savings Into Bitcoin var min introduktion till Bitcoins och något som blev en riktig aha-upplevelse för mig. Veckan efter att jag läst den fördjupade jag mig i Bitcoins på alla sätt, jag skaffade mig en wallet, investerade de besparingar jag anser att jag kan riskera i Bitcoins, läste metervis med kommentarer och analyser om Bitcoins och satte igång en egen liten mining-operation efter att ha investerat i ett dyrt monster-grafikkort. Det är bara att erkänna, I'm hooked!

Så, hur har det gått hittills? Inte särskilt bra om man tittar på hur mina besparingar har utvecklats. Värdet har minskat med mer än en tredjedel sen mitt köp, vilket får mig att önska att jag gjorde investeringen antingen något tidigare eller senare då jag olyckligtvis köpte på den absoluta toppen. Mining-operationen kommer i mitt fall säkert att betala sig, men först efter några månaders intensivt hash-skapande.

Nu ett par veckor senare och många blåsiga turer kan jag konstatera att min entusiasm och tro på Bitcoins ännu inte minskat det minsta. Att man enbart med hjälp av avancerade matematiska formler, en avancerad P2P-wallet-programvara (som är öppen källkod) och en växande skara entusiaster har lyckats bootstrappa en helt ny valuta som inte är knuten till någon annan valuta eller fysiskt begränsad resurs och inte kontrolleras av någon enskild stat eller organisation är en bedrift långt utöver vad någon Nobelpristagare i ekonomi någonsin lyckats åstadkomma.

Vad vårt ekonomiska system behöver nu mer är något annat är en valuta som inte kontrolleras av någon enskild stat eller aktör och kan utbytas fritt mellan individer och småföretag över alla gränser utan transaktionsavgifter eller mellanhänder. En valuta som är immun mot inflation, devalveringar, revalveringar och fritt kan utbytas mellan individer i både väst och tredje världen kommer att innebära fantastiska möjligheter för framväxande företag och kollektiv, framför allt i tredje världen.

För mig råder det ingen tvekan om att Bitcoin (eller någon vidareutvecklad framtida p2p-valuta), under förutsättning att de får fortsätta att växa och spira, på sikt kommer att ersätta dollarn som världsvaluta och kommer att bli den valuta som alla nationella valutor värderas mot. Detta kan låta helt otroligt, men jag tror att det kommer att ske inom ett tidsspann av 20-50 år.

Att då ha sina besparingar i Bitcoins kommer för många att bli en självklarhet eftersom det kommer att vara den stabilaste valutan, säkrad från statlig manipulation samtidigt som det är den mest användbara valutan och en valuta som istället för inflation kommer att ha ett stadigt ökande värde, troligtvis jämställbart med räntan på ett sparkonto. Tro mig, Bitcoins kommer att skriva om de ekonomiska spelreglerna rejält på många sätt som vi både kan och inte kan förutse idag och det kommer att skapa kaos bland banker och finansinstitut samtidigt som det skapar fantastiska möjligheter för många grupper som idag är missgynnade.

Detta naturligtvis under förutsättning att P2P-valutan får fortsätta att växa och utvecklas. Mycket kommer att göras för att begränsa och stävja denna utveckling men om bara ett visst momentum nås så tror jag inte att något kommer att kunna stoppa en långsiktig övergång till, Bitcoin eller en efterföljare. Fördelarna med detta är helt enkelt för stora.

Men oberoende av vad stater och banker kommer att göra i framtiden så är Bitcoins största nuvarande hot dess egen växtvärk och pågående spekulationer. Det som behövs nu är bättre och enklare sätt för folk att köpa och sälja Bitcoins, bättre wallets och internetbankliknande tjänster för att säkert kunna spara sina bitcoins och framför allt behövs fler aktörer som accepterar Bitcoins som betalning för att ekonomin ska kunna växa på ett hållbart sätt.

De pågående spekulationerna väcker visserligen uppmärksamhet och intresse för Bitcoins, men en växelkurs som växlar alltför friskt under en längre tid kommer att skrämma bort handlare eftersom det utsätter dem för växlingsrisker.

Så, skulle jag rekommendera någon att investera i Bitcoins idag? Nej, inte på kort sikt med de vilda spekulationer som nu pågår, men om du är beredd att riskera att allt går upp i rök och gör en investering på längre sikt (3-5 år) så tror jag att du har goda möjligheter att få en god avkastning.

Det jag dock vill rekommendera alla är att testa Bitcoins. Ladda ner en wallet-programvara, växla lite pengar via MtGOX eller TradeHill och lära er hur det fungerar. När ni är färdiga så kan ni antingen spendera era Bitcoins, t ex genom att köpa någon vara eller tjänst, skänka dem via YouTipIt, eller spara dem i er wallet i förhoppningen att de med tiden kommer att växa i värde.

Kom dock ihåg att din wallet finns bara på din dator, så om du på något sätt raderar wallet.dat så går dina pengar upp i rök! Se till att ta regelbunden backup på din wallet och se även till så att ingen obehörig kommer över någon kopia då de i så fall kan spendera dina pengar. Du ska inte behöva göra backup efter varje transaktion då (enligt ett foruminlägg från en av utvecklarna) din wallet innehåller information som gör att upp till 100 senare transaktioner kan återskapas då en tidigare backup ansluts till nätverket.

[intressant?] Läs även andra bloggares åsikter om ,

1 kommentar:

  1. Härligt med ytterligare en entusiast. Notera att mer än hälften av alla bitcoins fortfarande ägs av early adopters som nu håller på att cacha ut, och därmed håller nere kursen. Det är ju flera användare som sitter på tiotusentals eller hundratusentals bitcoins som nu säljer för flera tusen dollar per dag. Kursen kommer inte att stabiliseras eller kunna stiga stabilt förrän i slutet av året, då dessa "whales" är nöjda dollarmiljonärer. Värt att notera är också att kostnaden för mining för närvarande är högre än priset på bitcoins, vilket tyder på att kursen hålls nere av dem som minade bitcoins medans det var relativt enkelt att få många bitcoins. Detta kommer också att ändras över tiden.

    SvaraRadera