tisdag 10 maj 2011

200 miljoner Ubuntu användare om fyra år?

På Ubuntu Developer Summit i Budapest höll Mark Shuttleworth nyligen ett tal där han bl a specificerade sitt mål för Ubuntus tillväxt under den närmaste tiden:

"200 miljoner användare inom fyra år"

Själv kan jag knappt tänka mig en värld där Ubuntu har en användarbas på 200 miljoner, det låter absurt mycket. Om man utgår ifrån den mest optimistiska uppskattningen av Ubuntus nuvarande användarbas som jag känner till (18 miljoner användare), så talar vi om en årlig tillväxt på 80-85% under de nästkommande fyra åren. Är detta troligt? Är det ens möjligt?

Jag tror faktiskt att det är fullt möjligt och även om vi kanske inte kommer att nå detta mål på fyra år så är jag säker på att vi kommer att få se en dramatisk tillväxt och att målet 200 miljoner användare kommer att nås även om det kanske tar några år till.

Dock så tror jag inte att detta kommer att innebära 200 miljoner PC desktop användare utan räknar med att en stor del kommer att utgöras av begränsade tablets/pads utan tangentbord.

En årlig tillväxttakt på 85% tycks inte heller vara så ouppnåelig om man jämför med den försäljningstillväxt på 886% som Android uppnådde mellan 2009 och 2010. Visserligen jämför jag äpplen med päron här då den första siffran handlar om plattformstillväxt och den andra försäljningstillväxt, men det sätter ändå det hela i perspektiv, eller hur?

Man kan också se det så här:

Om alla vi Ubuntuanvändare lyckas attrahera en ny användare till plattformen per år under de nästkommande fyra åren och de i sin tur attraherar nya användare i samma takt, så klarar vi målet även om dagens användarbas består av 13 miljoner användare. Nöjer vi oss med att nå målet på sex år istället för fyra så behöver bara varannan Ubuntuanvändare få med sig en ny per år.

Då bortser man även helt från de användare som kommer att tillkomma utan gemenskapens direkta inverkan, såsom människor som köper en intressant och väl marknadsförd tablet från en större elektroniktillverkare eller köper en billig dator med Ubuntu förinstallerat direkt från exempelvis Dell. HP har utlovat att de kommer att installera WebOS på alla sina datorer som de säljer så jag ser det som ganska troligt att Dell och övriga datortillverkare kommer att kontra genom att förinstallera något annat, förhoppningsvis Ubuntu i en dual-boot konfiguration med Windows.

Målet är satt och Natty's lansering var startskottet. Med ett modernt, nytt interface, ett förbättrat Software Center och ett Canonical som har bevisat att de kan ta initiativ och driva Ubuntus utveckling i en förutbestämd riktning så finns alla förutsättningar för en bred uppslutning från tillverkare och användare. Frågan som återstår är om vi som community kommer att sluta upp bakom målet och dra vårt strå till stacken. Shuttleworth räknar uppenbarligen med det, men vad tror ni?
[intressant?] Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar