tisdag 13 juli 2010

ASCAP visar sitt fula ansikte...

ASCAP (American Society of Composers, Authors and Publishers, en intresseorganisation med ca 380.000 medlemmar) har skickat ut ett brev till alla sina medlemmar där de ber om pengar för att bekämpa organisationer såsom Electronic Frontier Foundation och Creative Commons med motiveringen att de arbetar för att underminera upphovsrätten. Detta är naturligtvis helt fel, EFF eftersträvar en viss reform av upphovsrätten medans Creative Commons tillhandahåller annorlunda distributionslicenser baserade på upphovsrätt.

Många artister som både är medlemmar av ASCAP och Creative Commons blev med rätta upprörda och några valde att skänka pengar till Creative Commons istället.

Med denna handling visade ASCAP sitt rätta ansikte. De är bakåtsträvare som är aktivt emot alla typer av upphovsrättsreform och nytänkande inom distribution av media som kan tänkas minska deras intäkter, inte bara piratkopiering. Det ska de inte vara, de är en idéell organisation som ska verka för sina medlemmars intressen, inte sina egna och inte heller enbart sina medlemmars ekonomiska intressen. Därför borde de istället aktivt arbeta för nya och bättre sätt att distribuera musik och för artister att hitta och nå sin publik skapas. De artister som är intresserade av att distribuera musik fritt borde av ASCAP hjälpas att förstå Creative Commons och välja den licens som passar dem bäst samt få råd och tips om hur de kan nå ut på bästa sätt.


ASCAP borde förstå att den förändring som håller på att ske innebär fantastiska möjligheter och inte bara faror och de borde lyfta fram artister såsom Nine Inch Nails som utmärkta exempel på hur även etablerade artister kan tjäna MER pengar på en friare distribution med modern teknik än vad den gamla modellen ger möjlighet till.

Men ASCAP väljer alltså att försöka hålla kvar artister på ett sjunkande skepp och motverka en för alla förutom de större skivbolagen och distributörerna positiv förändring. Deras inställning är djupt tragiskt och destruktivt, särskilt med tanke på den politiska makt som ASCAP besitter som representant för USA's samlade artister och tonsättare.

Framtiden kommer med stor sannolikhet att visa hur fel ASCAP och liknande organisationer har agerat, frågan är bara hur mycket skada de kommer att orsaka i form av skev propaganda, missade affärsmöjligheter och rättsvidrig lagstiftning som de lyckas driva igenom.

[intressant?]  
 Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar