söndag 22 maj 2011

Ett ruttet äpple...

Jag hittade nyligen denna intressanta länk via Simon Phipps blogg Wild Webmink som visar på farorna med att låta en kommersiell aktör kontrollera en plattform. I detta fallet så är det Apple som skiter i det blå skåpet genom att tvinga till sig hela marknaden för e-books till iPod/iPhone/iPad.

En plattform som kontrolleras av en enskild kommersiell aktör är enligt mig aldrig acceptabel på längre sikt, oberoende av om det är Microsoft, Apple eller någon annan. Den som har följt händelseutvecklingen vet att detta bara är Apples senaste drag i en långtgående strategi att utnyttja sin ställning som ägare av plattformen till att ge sig själv monopol på plattformens alla tilläggstjänster och därmed kontrollera hela det vertikala segmentet.

Det enda som håller i längden och är kompatibelt med en fri, konkurrensutsatt marknad som gynnar utveckling och utbud är en fri plattform som gemensamt ägs och kontrolleras av alla utvecklare och användare. Linux är denna plattform och vi kan bara hoppas att tiden nu är mogen för fler människor att upptäcka detta, så att vi slutligen kan växa ut ur vår idag marginella tillvaro i PC-världen.

[intressant?] Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

  1. De obehagliga är att Apple bygger på det fina
    FreeBSD

    SvaraRadera