söndag 8 maj 2011

Det händer mycket på Vo.do nu...

För dom som inte har hängt med så händer det mycket saker på Vo.do nu. Själv är jag mycket fascinerad av den typ av crowd-sourcing och communityorienterade direktdistribution under Creative Commons som vodo.net företräder. Enligt mig så står de för en modell som är kompatibel med internet och fri kultur samtidigt som den är ett långsiktigt hållbart alternativ till den etablerade mediasyndikeringen.

Under det senaste året har Vodo gradvis vuxit och erbjuder nu fler filmer och serier av högre kvalité än tidigare, något som visar på att konceptet har en framtid.

Fjärde avsnittet av Sci-Fi-dramat Pioneer One finns nu uppe för nedladdning. Detta är alltså den första TV-serien någonsin som distribueras direkt via torrents och har en Creative Commons BY-NC-SA licens som gör det fritt för var och en att både kopiera den och remixa innehållet. Två avsnitt kvarstår av säsongen och hittills har de fått ihop lite över $24.000 i finansiering, vilket tyvärr är ganska långt ifrån de $60.000 som de hoppades på men ändå ger en större budget per avsnitt än de tidigare haft.Ytterligare en serie som har sett dagens ljus genom Vo.do är Zenith, en Cyberpunk-Thriller miniserie i tre delar. Själv har jag inte hunnit se denna än, men en liten tjuvtitt jag gjorde var lovande och kommentarsfälten har varit fyllda av hyllningar.
Självklart har Vo.do också släppt ett antal filmer och en som borde vara särskilt intressant för läsare av denna blog är dokumentären Beyond the Game, som följer två av världens främsta Warcraft III spelare inför världsmästerskapen i Seattle.Själv är jag inte mycket av en filmfantast men jag vill verkligen uppmana alla som bryr sig om fri kultur och en förändring av upphovsrättens regelverk att rekommendera Vo.do till vänner och bekanta. En förändring kan bara ske om tillräckligt många står bakom den och Vo.do försöker nu visa för omvärlden att det finns alternativ till det etablerade distributions och finnansieringssystemet. Hur väl de lyckas med detta beror helt och hållet på hur många som är beredda att stödja dem på olika sätt under denna kritiska, tidiga tillväxtfas.

[intressant?] Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar