onsdag 10 juni 2009

Blandade reflektioner efter valet

Nu har nog alla läst en hel del om Piratpartiets fantastiska seger i EU-valet, rubrikerna har ju knappast gått att undgå. Därför ska jag inte leka papegoja utan tänkte bara delge lite reflektioner över saker som uppenbarat mig efteråt:

Har vi tagit röster från SD eller ej?

Många har påstått att vi snodde EU-platsen från Sverigedemokraterna genom att många missnöjesväljare som annars skulle ha röstat på SD nu röstade på oss istället. Nu är jag övertygad om att de flesta som röstade på oss aldrig skulle ha röstat på Sverigedemokraterna. Likväl hoppas jag att de flesta av våra väljare förstår vår politik och inte röstar på PP bara av missnöje. Men om man leker med tanken att enbart lite över 10% av våra väljare annars hade röstat på SD och många övriga hade struntat i att rösta så hade onekligen SD kommit in. Själv känner jag en viss stolthet över att vi inte bara kom in med god marginal (och kanske t o m får två mandat som ett slags tröstpris ifall Lissabonfördraget går igenom) utan även att vi faktiskt lyckades hålla SD ute ur EU-parlamentet. Vi gjorde på något sätt dubbel nytta. Trippel om man räknar in det faktum att vi även ökat valdeltagandet i Sverige.

Samtidigt hävdar Farmorgun i sin blogg att det inte alls finns några belägg för att mer än 5% av våra väljare skulle ha röstat på SD om PP inte funnits. Utan att ge en direkt uträkning så hintar hon om att man via statistik från valmyndighetens sida kan jämföra PPs framgångar i de distrikt där SD traditionellt varit starka med framgångarna i övriga landet och se att det inte finns någon större korrelation. Själv bryr jag mig inte tillräckligt för att kolla i detalj men jag antar att det stämmer, vilket skulle förkasta det tidigare påståendet (och platta till min något uppblåsta stolthet).

Antipiratbyrån på PR-runda?

Verkar som om antipiratbyrån gjorde en liten PR drive för sig själva och mot piraterna vältajmat inför valet. Bl a fanns ett tresidors porträtt av Henrik Pontén i Unionen's tidsskrift Kollega som gick ut ca en vecka före valet till närmare en halv miljon medlemmar. Tajmningen var onekligen medveten och jag kände mig först lite besviken över att Unionen på detta smygsätt tagit ställning emot PP. Efter att ha läst artikeln så tycker jag ändå att den var ganska balanserad och framför allt presenterade Henrik som person och människa istället för att predika hans åsikter. Kanske var den även ett försök att skapa lite försoning mellan lägren såhär inför vår stundande seger genom att ta fram en mänskligare sida för att stilla lite av det hat som finns bland vissa pirater? Nja, det var nog mest propaganda ändå från Henrik's sida, även om det mänskliga perspektivet välkomnas av mig. Journalisten tycks i alla fall ha gjort en rimlig ansträngning i att hålla artikeln balanserad, både i dess innehåll och även genom att bl a låta Christian Engström kommentera.

Engagemang ger frukt

Det tycks som om min engagemang med att lägga informationsblad om PP i brevlådan i flera områden i stan har burit frukt. På valmyndighetens hemsida kan man nämligen titta på röststatistik för varje enskild valstuga och jag kan glatt konstatera att samtliga områden jag besökte med ett enda undantag gav mellan 13,7 och 16,9% av rösterna till PP. Undantaget är lagerlunda-herstaberg som bara gav PP 9,4% men även det är klart över medel. Min slutsats är att lite information i brevlådan helt klart ger extra röster även om andelen är svår att utläsa. Mängden röster svänger trots allt kraftigt från område till område och högst röstandel (18,4%) fick PP i ett område som jag INTE delat ut någon information i, men trenden anser jag ändå vara tydlig. Broschyrer i brevlådan läses och ger noterbart fler röster för PP.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar