fredag 8 oktober 2010

Ubuntu 10.10 släpps på söndag

Fotografi av laurenz på flickr. Licens: CC-BY-NC-ND

Om två dagar så släpps nya Ubuntu 10.10, även kallad Maverick Meerkat eller "the perfect 10!" eftersom den släpps den 10/10 - 2010. Normalt så brukar aktiviteten vara hög bland svenska Ubuntu-bloggare vid den här tiden med artiklar om de nya finesserna, skribentens förväntningar och diverse försök att ordna lanseringsfester runt om i landet.

Men den här gången så är det märkbart tyst. Har hela svenska Ubuntu-gemenskapen krypit under jorden eller gått och självdött? Några skribenter ångar på i god takt inom sina specialområden (tack för att ni håller ångan uppe, ni vet vilka ni är) men i övrigt verkar det väldigt tyst och dött bland Ubuntu-bloggarna.

Det finns i alla fall en hel del godsaker att se fram emot i Maverick Meerkat, bl a:
 • Förenklad installation som även installerar stängda tillägg såsom mp3, flash och vissa drivrutiner om man så vill.
 • Förbättrat Software Center med bl a sektioner för rekommenderade och nya applikationer.
 • Streama musik från Ubuntu One till Android och iPhone (mobilapparna ej släppta än men lär komma snart).
 • Nytt och kraftigt förbättrat notebook-interface kallat Unity.
En bättre översikt kan du läsa här. Tack till Little John för tipset.

Själv kommer jag att vara borta på söndag så min installation kommer att få vänta åtminstone några dagar. Till er alla andra så önskar jag lycka till och mycket glädje med nya Ubuntu!

[intressant?] Läs även andra bloggares åsikter om ,

4 kommentarer:

 1. Kanske är det så att för många Ubuntu-användare så har Ubuntu blivit en så naturlig del utav vardagen att det inte längre nödvändigtvis upplevs som lika upphetsande att bubbla om?

  SvaraRadera
 2. Jag brukar tipsa om Ubuntu och Linux.Däremot når man en större krets än om man bara skriver i Ubuntu forumen. Då når man mest de redan frälsta så att säga.

  SvaraRadera
 3. Hej, vet du möjligen varför Ubuntu inte alltid frigör minne motsvarande det man raderat? (Iallafall i Ubuntu USB Live.) Ibland kan det t o m bli TAJTARE med minne av att försöka radera nånting.. Synd att den inte från början har de där 2 "ZeroCD-filerna", så man lätt bara kan koppla in en 3G-sticka och börja köra.. Och så tycker jag det är synd att man inte enkelt kan utnyttja en 8/16GB-usb, alltså HELA utrymmet, för en beständig LiveUbuntu, och varför den måste "fastna" i att man måste välja live eller beständig varje gång man startar upp datorn. Och framförallt med USB, så vore det ju toppen om man kunde se INNAN man laddade ned saker från nätet, hur mycket utrymme den uppackade versionen kommer ta på datorn, ibland kan ju filer vara jätteduktigt packade.. Men annars tycker jag Ubuntu är toppen. Synd inte fler testade den för skojs skull iallafall, typ i USB/CD-format som Live-version.

  SvaraRadera
 4. Jag har knappt använt Live-versionen men jag förutsätter att ditt problem beror på att Ubuntu Live är gjort för CD med de begränsningar som där finns, bl a att det inte går att radera något innehåll på CD:n och inte finns plats för något annat.

  Det du vill göra är antagligen att göra en riktig installation av Ubuntu på en USB-sticka. Det ska gå att göra på i stort sett samma sätt som du installerar på hårddisk och då kommer det att fungera som du förväntar dig, med möjlighet att utnyttja hela utrymmet och lägga till och ta bort program och filer på ett beständigt sätt.

  Googla runt eller fråga på forum, det bör finnas beskrivningar på hur man gör det om man behöver några speciella moment i processen. En sak att tänka på är i alla fall att se till så att boot-loadern (Grub) installeras på USB-stickan och inte hårddisken.

  SvaraRadera