fredag 27 augusti 2010

Hur din röst hjälper piratpartiet, även om vi skulle hamna under 4%

Om du sympatiserar med piratpartiet men tror att din röst kommer att vara bortkastad om vi får under fyra procent så bör du läsa detta inlägg.

Fyraprocentsspärren känner alla redan till, om ett politiskt parti inte får mer än fyra procent i valet så kommer de inte in i riksdagen. Därmed tror många att alla ansträngningar har varit förgäves om ett parti inte passerar denna magiska gräns. Inget kunde vara mer fel!

Sanningen är att varje röst hjälper piratpartiet till en bättre position inför nästa val, här är fyra av sätten som en röst på piratpartiet kan hjälpa även om vi inte skulle lyckas passera riksdagsspärren:

 1. Under förutsättning att Piratpartiet får minst 1% av rösterna så slipper vi distribuera egna valsedlar nästa år. Detta innebär att valsedlar per automatik når ut till 100% av valstugorna utan kostnad för piratpartiet och utan ansträngning för våra funktionärer. Vi kan då lägga mer pengar och energi på själva kampanjen.
   
 2. Om piratpartiet når över 2,5% så är partiet berättigat till partistöd. Detta innebär att för var tiondels procent vi når över 2,5% så erhåller partiet totalt 770.000 kr fram tills nästa val. Dvs om vi får 2,6% så kommer partikassan att erhålla 770.000 kr extra. Om vi får 3,6% så blir det 7.700.000 kr. Dessa pengar kan göra en fantastisk skillnad för våra chanser att både bilda opinion utanför riksdagen och komma in 2014.

  Inte nog med det, under den därefter följande mandatperioden (2014-2018) så kommer Piratpartiet att erhålla ytterligare 550.000 kr för var tiondels röst över 2,5 procent vi får i DETTA valet eftersom partistödet beräknas på resultatet från de två föregående valen. Totalt erhåller alltså piratpartiet 1.320.000 kr fördelat över de nästkommande åtta åren för var tiondels procent vi passerat 2,5 procent.

 3. Möjligheten för piratpartiet att få uppmärksamhet, skapa debatt och påverka politiken även utanför parlamentet är betydligt högre om vi är ett uppstickarparti som nafsar de etablerade partierna i hälarna med över 3% än om vi är en förlorarparti med under 2% av rösterna. Folk kommer att spekulera över huruvida vi kommer in 2014 eller inte, se bara på all uppmärksamhet som Sverigedemokraterna får!

 4. Så länge man övertygar väljarna med sund retorik som förklarar partiets hållning och vikten av de frågor vi engagerar oss för så är en redan vunnen röst lättare att behålla inför nästa val. Dessutom är de flesta människor mer intresserade av att lyssna på politiska budskap inför ett stundande val. Att vi inför valet gör en extra insats för att sprida vårt budskap och övertyga väljare är därför även en sund långsiktig investering.

Mer information om partistödet kan man hitta hos valmyndigheten, speciellt lagtexten ger en tydlig bild av vad som gäller. Även en plats i landsting eller kommun kan ge pengar till partikassan men det varierar mellan de olika kommunerna och landstingen.

Kort sagt, varje röst på piratpartiet hjälper och har långsiktig betydelse för partiets förmåga att växa och påverka. Hjälp till du också!

[intressant?] Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

 1. Lysande!

  Jag kommer att kopiera och remixa och lägga detta på min egen blogg också framöver.

  Det tror jag inte att du har något emot, eller hur?

  SvaraRadera