söndag 2 augusti 2009

STIM accepterar Creative Commons på prov

Detta är visserligen inte en nyhet längre men det kan ändå vara värt att påpeka att STIM (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) nu på prov accepterar Creative Commons-licensierade verk från sina anslutna medlemmar.

Detta innebär bl a att man nu kan släppa en låt under exempelvis CC-NC för fri icke-kommersiell användning/spridning samtidigt som man erhåller ersättning från STIM för motsvarande kommersiell användning.

Detta är ett viktigt steg för att reformera musikindustrin och jag hoppas att deras tvååriga testperiod faller väl ut så att detta blir en bestående förändring. För mig representerar CC-NC-BY-ND (Creative Commons mest restriktiva licens - endast icke-kommersiell spridning och användning av oförändrat verk tillåts och upphovsman måste tydligt framgå) den mest restriktiva inställningen till upphovsrätt som är acceptabel i ett modernt, decentraliserat informationssamhälle och en mall för en framtida revision av upphovsrätten som måste till om vårt samhälle, vår rättsstat och vår ekonomi inte ska stagnera.

Intresserade, STIM-anslutna upphovsmän bör läsa mer på STIM's hemsida innan de börjar licensiera sina verk under Creative Commons då det finns vissa rutiner och begränsningar som de behöver känna till. En bra startpunkt är artikeln i senaste numret av Stim-Nytt (pdf).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar