måndag 15 mars 2010

Vem har köpt Jamendo?

Jamendo har varit i farozonen ett tag efter att tidigare investerare kallnat och en del anställda behövt lämna projektet. Nu har dock en ny investerare trätt fram och Jamendo's grundare och VD har i en forumtråd kunnat avslöja en del intressanta förändringar i o m övertagandet. Bl a har man redan tagit bort reklamen från sidan och kommer att involvera communityn betydligt mer i framtida beslut. Man räknar återigen att nå break-even innan året är slut och man har upprepat engagemang för fri distribution av creative commons-licensierad musik.

Dock har man ännu inte avslöjat vem denna investerare är så jag ska här våga mig på en gissning: Utan några större belägg så gissar jag på att investeraren antingen är Canonical eller Google.

Anledningen att jag gissar på Canonical (Ubuntus kommersiella gren) är att Canonical snart kommer att lansera Ubuntu Music Store, en konkurrent till iTunes riktad främst till alla Ubuntuanvändare. Ubuntu är också väl förtrogna med Jamendo, Stuart "Aq" Langridge som är projektledare för Ubuntu music store är själv användare av Jamendo och även Jono Bacon är väl förtrogen med sajten. Lägg därtill att Canonical redan är engagerade i Creative Commons, bl a har de skänkt pengar till 2010 års verksamhet och de kör ju även sitt Free Culture Showcase i varje version av Ubuntu trots att det alltid är platsbrist på skivan. Slutligen så låter det nya upplägget med en Jamendo Community Group i kombination med ett kommersiellt företag ganska likt hur Ubuntu är organiserat.

Men Google då? Varför skulle Google köpa upp Jamendo?

Svaret är ganska självklart, det finns inget bolag i världen som är lika bra på att tjäna pengar på gratistjänster som Google. Bara genom att sätta Googles namn på tjänsten så skulle uppmärksamheten, mängden besökare och kommersiella licenstagare fullkomligt explodera och Jamendo skulle bli lönsamt på rekordtid. Lägg därtill att Google är världsledande på att kostnadseffektivt skala upp tunga webbtjänster och att det länge har ryktats om att Google tänkt ge sig in i musikdistribution och att de även tidigare har köpt upp ledande distributörer av gratismedia (YouTube) så börjar det kännas ganska troligt att Google kan vara köparen. Dessutom är Google nu i öppen konflikt med Apple, så kan det finnas ett bättre sätt att hota en av deras flaggskepp och kassakor (iTunes) än med en fri konkurrent? Det finns mycket som talar för att Google kan ligga bakom, det enda som talar emot är nog att man nu tagit bort reklamen helt. Lite textbaserad reklam brukar ju vara standard på alla Googles produkter...

Men detta är bara väldigt lösa spekulationer från min sida. Det kan lika gärna vara någon helt annan köpare även om jag personligen hoppas på att det är något av ovanstående bolag. I vilket fall som helst så tycks nu Jamendos framtid vara säkrad och tjänsten tycks gå en ljus framtid till mötes.

1 kommentar:

  1. Goda nyheter.

    Alltid lite oroande när en sådan tjänst byter ägare.

    SvaraRadera