fredag 18 september 2009

3G support - Ubuntu vs Vista: 1-0

Jag kan glatt konstatera att den 3G sticka från Tre (en svart liten sak med blå lysdiod som ser ut som ett förvuxet USB minne) fungerar utmärkt med min lilla netbook som kör Ubuntu 9.04. Det var bara att plugga in stickan, vänta några sekunder och sedan välja “3 Bredband” från listan av operatörer i den wizard som dök upp samt namnge anslutningen. Efter det finns den tillgänglig som alla övriga nätverksanslutningar genom att klicka på Gnome's aktivitetsfält. Äkta plug-n-play väl integrerat med operativsystemet, något som verkligen har blivit ett kännetecken för Ubuntu!
Värre gick det när min fru skulle testa samma dongle på sin Vista laptop. Stickan åkte in i ett USB-uttag och efter en stunds detekterande av diverse komponenter så autostartade ett installationsprogram som uppenbarligen ligger på stickan. Efter installationen så dök en 3-ikon upp på skrivbordet. Dubbelklicka på ikonen och.... programmet kraschar.
Nu kan man till Vistas försvar säga att min frus laptop säkert inte är riktigt frisk efter ett flertal programinstallationer/avinstallationer och det finns kanske även en uppdatering av 3G programvaran att hämta från nätet men... det är just DETTA som är problemet!
Vista (och övriga versioner av Windows också för den delen) blir skadat av att man installerar och avinstallerar program då alla lägger in nya versioner av DLL:er och övrigt i systemet. Därmed finns det aldrig två installationer som är lika utan alla har sina egna buggar och problem som beror på just den unika mix av program som man har installerat (och kanske även avinstallerat) på just sin burk. Sen ska även programuppdateringar hämtas och letas upp separat och från olika webbplatser och ofta uppdaterar man en del av sitt system utan att uppdatera resten.
Ubuntus lösning är mycket mer elegant, användarvänlig och stabil. Alla program och komponenter kommer från det gemensamma förrådet och uppdateras med systemet. På det sättet kan man hålla det mesta i sync och alla användare får periodiskt alla uppdateringar som finns att tillgå. Två Ubuntuinstallationer är därmed betydligt mer lika varandra än två Vistainstallationer och risken för ovannämnda typ av buggar och inkompatibiliteter minskar avsevärt. När något problem som ovanstående ändå uppstår så drabbar det oftast många personer på samma sätt samtidigt, vilket är en fördel då detta oftast innebär att en fix släpps eller en lösning upptäcks och publiceras på ett forum inom kort tid.
I Windowsvärlden så är du, trots den stora skaran av medanvändare, mer isolerad då problemet som uppkommit på din dator oftast är specifikt för just din dator.

2 kommentarer:

 1. Jag föreslog Ubuntu för en kvinnlig bekant när hon var trött på Vistas idioti och ville ha alternativ. Vad som helst sa hon, bara det funkade. Jag föreslog Ubuntu, hjälpte henne att installera det. 9.04 blev det.

  Först muttrade hon lite för saker låg på andra ställen. Men det som verkligen fick henne såld var precis samma som du beskriver ovan - när hon pluggade i sin 3G-pinne (från Telia) och inte behövde göra mer inställning än att ge den pinkoden. För att citera Steve Jobs: "It just works!"

  Efter det bestämde hon sig helt för att lämna Windows-världen.

  SvaraRadera
 2. Samma sak hände mig som hände isecore...
  Kompisen, fullständigt nivis på datorer, han har aldrig haft en men fick en beg. bärbar av nån. Jag installerade Ubuntu på den då den var tjuvtjock med windowsskräp.
  Vad hände? 3g.stickan funkade direkt och det tog hon bara nån vecka innan han skickade mig bilder behandlade i the Gimp och trycksaker från Scribus. Han är INTE grafiker med vana från grafikprogram utan snickare...

  Gunilla från Malmö

  SvaraRadera