Det tycks dra ihop sig till en ny sammandrabbning i kriget om datoranvändarnas hjärtan. Apple släppte för ett tag sedan senaste versionen av OS-X, även kallad Snow Leopard, i slutet av månaden släpps Ubuntu 9.10, även kallad Karmic Koala, och om några dagar kommer Microsoft att släppa Windows 7, även kallad... eh, ja Windows 7.
Det kan nog inte undvikas att dessa operativsystem kommer att jämföras livligt av den samlade PC-pressen och man kan undra hur det kommer att gå.
Snow Leopard har redan tagits emot positivt av pressen och ska man tro signalerna hittills så kommer Windows 7 att hyllas som “Microsoft har äntligen gjort det”, men hur kommer Ubuntu att bemötas?
Det finns en överhängande risk att Ubuntu kommer att drunkna i den våg av uppmärksamhet som kommer att ges Windows 7 och Snow Leopard. Kanske kommer Karmic Koala bara att nämnas i en notis vid jämförelsen mellan de två ovannämnda, en “also ran” på en avlägsen tredjeplats...
Jag hoppas att jag har fel och att Koalan ges en ärlig chans för det skulle vara väldigt olyckligt om detta utmärkta alternativ, för alla som blir pressade att uppgradera från det nu antika Windows XP, inte ges en ärlig chans att hitta ny publik. En uppgradering till Windows 7 kan för många bli väldigt dyr då även hårdvara kan behöva uppgraderas även om datorn är fullt kapabel att köra ett snålare modernt system såsom Ubuntu. Att växla till Ubuntu skulle också ge flera andra fördelar, bl a stabilitet, regelbundna uppdateringar, inga virus och plug-n play av den mesta hårdvaran.
Ubuntu är idag ett utmärkt alternativ på skrivbordet, inte bara för tekniker, programmerare och webbutvecklare utan även för enkla datoranvändare som enbart använder sin dator till att surfa, chatta, skriva dokument och spela enklare förinstallerade spel. Faktum är att för denna grupp är faktiskt Ubuntu ett betydligt bättre alternativ än något av Microsoft's system om bara någon hjälper dem med de första stegen.
Så min stora fråga är: Kommer den närmaste tiden bli en bra tid för Ubuntu då allt fler väljer att byta i takt med att Windows XP läggs på sophögen eller kommer Windows 7 tvärtom lyckas ta användare från Ubuntu? I så fall, vad kan vi användare göra för att påverka utvecklingen?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Som jag fattat det som så kan man inte använda säkerhetsargumentet eller frihetsargumentet som skäl till att använda Linux så då vet i sjutsiken om det är nån ide´ att använda nåt annat än Windows?
SvaraRaderaVarför kan man inte använda säkerhets- eller frihetsargumentet som skäl? Jag vet rätt många som använder Linux en av eller båda dessa anledningar och de verkar rätt nöjda med livet. :)
SvaraRaderaBara sättet att installera program är ju skäl nog att använda Ubuntu, det är ju överlägset allt som Microsoft någonsin prånglat ut, inklusive Windows Update.
Ubuntus styrka har alltid varit communityn som omger den och det kommer att arbetas ännu mer på lokala gemenskaper genom de releasefester som anordnas över hela landet.
Anonym och Buddy Jesus: Jag tror att problemet med att använda frihet som argument är att de flesta inte förstår hur den friheten relaterar till deras dator och hur de använder den och känns därför luddigt och oviktigt för de flesta.
SvaraRaderaFrihet är fortfarande viktigt och ett starkt argument för de som förstår vad vi talar om eller om man lyckas förklara det på ett sätt som berör den enskilde åhöraren. Har man inte först kännt på friheten och sedan fått den begränsad så förstår man ofta inte vad man går miste om.
Förstår man dessutom inte öppen källkod och vårt annorlunda förhållningssätt till programvara. För en del teknikointresserade kan det nog nästan bli som att vi påstår att de ska köpa en mikrovågsugn ifrån tillverkare X istället för Y då vi påstår att X:s produkt har mer frihet inbyggt i sig. "Vad har frihet att göra med hur snabbt och bra den tinar mina bullar?" blir då nog tanken som far genom deras huvuden.
Tack för era kommentarer, ni har inspirerat mig till att skriva ett inlägg om mina tankar kring detta någon gång.
Jag kör idag flera terminal-servrar med Ubuntu och free-nx för användare på vårdföretag. Fungerar klockrent, men det har varit väldigt mycket gnäll för att "det ser inte ut som vanligt" när dom loggar in.
SvaraRaderaVar tvungen att skapa ett "theme" som ser ut som en blandning av XP och Vista för att det skulle fungera med övergång från lokalt installerade datorer och till tunna klienter i Linux.
Där är Ubuntu's förespråkare och utvecklares stora problem. Användarna ÄR INTE intresserade i hur mycket man kan styra, ändra, anpassa, uppdatera och ha rätt att redigera källkoden...
Den absoluta majoriteten av användarna ÄR INTE ett dugg intresserade av vad som händer i deras burkar... var ett filsystem är, hur man "mountar" enheter, beroenden, sudo, terminal... etc.
Dom vill komma åt sina program, ladda sin Ipod med musik, surfa in på Facebook etc. Det skall bara fungera NU!