Fri mjukvara är fantastisk! Den ger användare möjlighet att testa och använda programvara vid behov eller intresse utan att behöva betala för den. Man blir inte begränsad till bara ett eller ett par program som man har köpt för dyra pengar utan kan hela tiden växla och använda det program som bäst lämpar sig för uppgiften oberoende av vilken programvara man själv eller ens arbetsgivare har köpt. Fri mjukvaran tenderar också att utvecklas i en jämn takt och fokusera på användbarhet och funktionalitet, inte vad en marknadsavdelning tror sig kunna sälja. Fri mjukvara utvecklas av användare för användare.
Är man utvecklare så finns det ännu fler fördelar. Framför allt så kan man gå in och ändra i program om det behövs och man kan även återanvända delar av andra program när man behöver skriva något nytt. På det viset så kan man stå på en grund av allt som tidigare byggts när man strävar mot nya skaparhöjder och med mindre arbetsinsats skapa större program.
Ett bra exempel på detta är hur en handfull utvecklare arbetat för att skapa en klon av det framstående och hyllade operativsystemet BeOS som tyvärr lades ned 2001 då företaget Be Inc tvingades bort från marknaden genom Microsoft's och Apples fulspel. Detta lilla team släppte för en vecka sedan en första alfa-version av sin skapelse, operativsystemet Haiku.
Genom att utnyttja en uppsjö av fria programkomponenter såsom Bash, GCC, FreeType och allt annat som gömmer sig under huven så har dessa utvecklare lyckats göra en nästan perfekt och fri klon av detta eminenta system och släppte för en vecka sedan en första alfha version.
Låt mig upprepa vad jag just sa, en handfull utvecklare har på sin fritid, utan ekonomiskt stöd och på endast åtta år lyckats utveckla ett komplett modernt operativsystem. Jämför detta med de tusentals heltidsanställda utvecklare som utvecklat Windows och de tiotusentals frivilliga som utvecklat vad som idag ingår i Ubuntu. Detta är alltså ett team som med mindre än en procent(!) av resurserna hos övriga aktörer har utvecklat ett komplett nytt system. Detta hade aldrig gått om det inte hade varit för den uppsjö av fri programvara som de kunnat plocka delar från och det nära samarbete trots geografiska avstånd som internet gör möjligt. Man har t o m kunnat porta Firefox till plattformen då Firefox är fri programvara och vips så har Haiku redan ett av de viktigaste och mest använda programmen för dagligt bruk.
Jag har precis själv testkört Haiku och måste säga att resultatet av denna första alfa överträffade alla mina förväntningar. Haiku är i det närmaste en exakt klon av BeOS 5 med utbyggt stöd för modern hårdvara och lite andra nyheter. Visserligen är systemet inte redo för medelsvensson än då det fortfarande finns buggar och det saknas många drivrutiner och program, men jag kan ändå varmt rekommendera en testkörning. Både VMware image och live CD finns. För mig är Haiku det mest nyskapande som hänt både open source och operativsystemsvärlden på många år.
Mer om Haiku kommer du att kunna läsa i ett senare inlägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar