tisdag 25 maj 2010

En miljard i licenskostnader!

Computer Sweden har genom rundringningar och uppskattningar kommit fram till att statliga myndigheter lägger ut ca en miljard kronor årligen på mjukvarulicenser och underhållsavgifter. Detta är alltså bara staten, man kan undra vad summan skulle hamna på om man även lade till kommuner och landsting.

Tyvärr så skriver deras reporter Marcus Jerräng i en kommentar i anslutning till artikeln att öppen källkod inte är svaret utan efterlyser istället att staten ska förbättra sina rutiner för licenshantering och lägga mer fokus (och därmed resurser) på att se över sina licenser och förhandla fram bättre avtal. Dvs, öka kostnaderna och stelbentheten runt licenshanteringen för att sänka själva licenskostnaderna i förhoppningen att slutresultatet ska bli positivt.

Skitsnack och helt upp och ner anser jag! Staten bör istället tillsätta ett verk som ansvarar för att ta fram den programvara som övriga statliga verk och myndigheter samt kommuner och landsting behöver samt tillhandahålla den kostnadsfritt som öppen källkod. Därmed kommer alla statliga myndigheter såväl som kommuner och landsting på sikt att slippa hantera eller betala för licenser överhuvudtaget. Även kommersiella aktörer kan dra nytta av den skapade programvaran och hela samhället kommer på sikt att dra nytta.

Olika myndigheter kan även fritt skräddarsy och anpassa programvaran efter deras egna behov, antingen genom en egen avdelning eller anlitade konsulter och därmed undvika byråkratisk stelbenthet. Så länge det är öppen källkod så finns det inga juridiska hinder och beslut kan tas snabbt och effektivt inom den egna myndigheten och patchar kan skickas uppåt för eventuell framtida inkludering i huvudprodukten.

Tack vare den uppsjö av fri programvara som finns idag så finns det en utmärkt grund för detta verk att bygga på. Linux, Gnome/KDE, Open Office, Firefox m.m. kan alla användas som de är på desktop eller anpassas efter behov. På serversidan så är utbudet av byggstenar minst sagt enormt och jag tänker inte ens nämna några exempel.

Öppen källkod i offentliga sammanhang handlar inte om att stat och kommuner bara ska övergå från att vara konsument av proprietär programvara till att vara konsument av fri programvara. Det handlar om att stat och kommuner aktivt ska delta i att utveckla den programvara de behöver tillsammans med resten av omvärlden, vilket på sikt blir betydligt billigare och effektivare med mer välanpassade lösningar.

[intressant?]

4 kommentarer:

  1. Marcus Jerräng efterlyser en väldigt typiskt svensk lösning på problemet. Istället för att lösa själva problemet vill han att problemet ska minska, men att nya mer krångliga problem ska tillkomma. Varför effektivisera när man kan öka byråkratin ännu mer?

    Jag håller helt med dig. Om stat, kommuner och landsting övergick till fri mjukvara skulle det förbättra hanteringen på många sätt och vis. Övergången kanske skulle bli smärtsam i det korta loppet, men i det långa loppet skulle man minska licenskostnaderna till noll, och istället kunna spendera dessa pengar på att utveckla och förbättra mjukvaran utifrån de behov man besitter - och i sin tur dela med sig av förbättringarna både till resten av statliga instanser och tillbaka till mjukvaruprojekten.

    Det är en vinn-vinn situation om man frågar mig.

    SvaraRadera
  2. Daniel Bäckström, Uppsala26 maj 2010 kl. 12:13

    När man får mothugg gällande implementering av öppen/fri mjukvara (FOSS) gäller det ofta att det är svårt att som 'litet' företag ta nytta av alla fördelar som ovanstående erbjuder. Kommuner och landsting (stat) har en storlek och de ekonomiska muskler som krävs för att till fullo göra det! Jag ser detta främst som en demokratifråga, det är en stats skyldighet (och i förlängningen alla dess mindre organ) att i så stor grad arbeta för folket och *inte* främja (enskilda) privata intressen när man kan undvika detta. Att övergå till att använda FOSS som default och se annat som avvikelser *borde* således vara naturligt. Vi inom rörelsen har mycket att göra här...

    SvaraRadera
  3. Kommuner ligger ofta före staten i detta fallet:
    http://www.idg.se/2.1085/1.234923/49-kommuner-sugna-pa-oppen-kallkod
    Staten kanske borde ta efter och föregå som ett gott exempel.

    SvaraRadera
  4. Jag och en vän räknade lite löst på vad besparingen skulle bli för hela den offentliga sektorn skulle bli om man gick över till fri programvara. Vi landade på en siffra på någonstans mellan 10 och 20 miljarder. Detta var naturligtvis en total besparing som också inkluderade sådana saker som möjlighet att minska hårdvarukostnader och billigare och enklare utbildning. Det är likt väl en betydande post i de offentliga finanserna. Om vi räknar lågt på en besparing på 10 miljarder så kan vi lägga en miljard årligen på ren utveckling och ändå gå med en saftig vinst på reformen.

    SvaraRadera