onsdag 23 september 2009

Haiku och styrkan hos fri mjukvara

Fri mjukvara är fantastisk! Den ger användare möjlighet att testa och använda programvara vid behov eller intresse utan att behöva betala för den. Man blir inte begränsad till bara ett eller ett par program som man har köpt för dyra pengar utan kan hela tiden växla och använda det program som bäst lämpar sig för uppgiften oberoende av vilken programvara man själv eller ens arbetsgivare har köpt. Fri mjukvaran tenderar också att utvecklas i en jämn takt och fokusera på användbarhet och funktionalitet, inte vad en marknadsavdelning tror sig kunna sälja. Fri mjukvara utvecklas av användare för användare.

Är man utvecklare så finns det ännu fler fördelar. Framför allt så kan man gå in och ändra i program om det behövs och man kan även återanvända delar av andra program när man behöver skriva något nytt. På det viset så kan man stå på en grund av allt som tidigare byggts när man strävar mot nya skaparhöjder och med mindre arbetsinsats skapa större program.

Ett bra exempel på detta är hur en handfull utvecklare arbetat för att skapa en klon av det framstående och hyllade operativsystemet BeOS som tyvärr lades ned 2001 då företaget Be Inc tvingades bort från marknaden genom Microsoft's och Apples fulspel. Detta lilla team släppte för en vecka sedan en första alfa-version av sin skapelse, operativsystemet Haiku.

Genom att utnyttja en uppsjö av fria programkomponenter såsom Bash, GCC, FreeType och allt annat som gömmer sig under huven så har dessa utvecklare lyckats göra en nästan perfekt och fri klon av detta eminenta system och släppte för en vecka sedan en första alfha version.

Låt mig upprepa vad jag just sa, en handfull utvecklare har på sin fritid, utan ekonomiskt stöd och på endast åtta år lyckats utveckla ett komplett modernt operativsystem. Jämför detta med de tusentals heltidsanställda utvecklare som utvecklat Windows och de tiotusentals frivilliga som utvecklat vad som idag ingår i Ubuntu. Detta är alltså ett team som med mindre än en procent(!) av resurserna hos övriga aktörer har utvecklat ett komplett nytt system. Detta hade aldrig gått om det inte hade varit för den uppsjö av fri programvara som de kunnat plocka delar från och det nära samarbete trots geografiska avstånd som internet gör möjligt. Man har t o m kunnat porta Firefox till plattformen då Firefox är fri programvara och vips så har Haiku redan ett av de viktigaste och mest använda programmen för dagligt bruk.

Jag har precis själv testkört Haiku och måste säga att resultatet av denna första alfa överträffade alla mina förväntningar. Haiku är i det närmaste en exakt klon av BeOS 5 med utbyggt stöd för modern hårdvara och lite andra nyheter. Visserligen är systemet inte redo för medelsvensson än då det fortfarande finns buggar och det saknas många drivrutiner och program, men jag kan ändå varmt rekommendera en testkörning. Både VMware image och live CD finns. För mig är Haiku det mest nyskapande som hänt både open source och operativsystemsvärlden på många år.

Mer om Haiku kommer du att kunna läsa i ett senare inlägg.

fredag 18 september 2009

3G support - Ubuntu vs Vista: 1-0

Jag kan glatt konstatera att den 3G sticka från Tre (en svart liten sak med blå lysdiod som ser ut som ett förvuxet USB minne) fungerar utmärkt med min lilla netbook som kör Ubuntu 9.04. Det var bara att plugga in stickan, vänta några sekunder och sedan välja “3 Bredband” från listan av operatörer i den wizard som dök upp samt namnge anslutningen. Efter det finns den tillgänglig som alla övriga nätverksanslutningar genom att klicka på Gnome's aktivitetsfält. Äkta plug-n-play väl integrerat med operativsystemet, något som verkligen har blivit ett kännetecken för Ubuntu!
Värre gick det när min fru skulle testa samma dongle på sin Vista laptop. Stickan åkte in i ett USB-uttag och efter en stunds detekterande av diverse komponenter så autostartade ett installationsprogram som uppenbarligen ligger på stickan. Efter installationen så dök en 3-ikon upp på skrivbordet. Dubbelklicka på ikonen och.... programmet kraschar.
Nu kan man till Vistas försvar säga att min frus laptop säkert inte är riktigt frisk efter ett flertal programinstallationer/avinstallationer och det finns kanske även en uppdatering av 3G programvaran att hämta från nätet men... det är just DETTA som är problemet!
Vista (och övriga versioner av Windows också för den delen) blir skadat av att man installerar och avinstallerar program då alla lägger in nya versioner av DLL:er och övrigt i systemet. Därmed finns det aldrig två installationer som är lika utan alla har sina egna buggar och problem som beror på just den unika mix av program som man har installerat (och kanske även avinstallerat) på just sin burk. Sen ska även programuppdateringar hämtas och letas upp separat och från olika webbplatser och ofta uppdaterar man en del av sitt system utan att uppdatera resten.
Ubuntus lösning är mycket mer elegant, användarvänlig och stabil. Alla program och komponenter kommer från det gemensamma förrådet och uppdateras med systemet. På det sättet kan man hålla det mesta i sync och alla användare får periodiskt alla uppdateringar som finns att tillgå. Två Ubuntuinstallationer är därmed betydligt mer lika varandra än två Vistainstallationer och risken för ovannämnda typ av buggar och inkompatibiliteter minskar avsevärt. När något problem som ovanstående ändå uppstår så drabbar det oftast många personer på samma sätt samtidigt, vilket är en fördel då detta oftast innebär att en fix släpps eller en lösning upptäcks och publiceras på ett forum inom kort tid.
I Windowsvärlden så är du, trots den stora skaran av medanvändare, mer isolerad då problemet som uppkommit på din dator oftast är specifikt för just din dator.

I'm back!

Efter en längre tids inaktivitet så är jag nu tillbaks till bloggandet igen. Orsaken har varit en välbehövlig semester följd av flytt till ett radhus i utkanten av stan. Visserligen är det mesta jag äger fortfarande nerpackat i kartonger och jag har ännu inte fått internet installerat utan får min dagliga fix av internet genom jobbet och en 3G dongle från tre som jag har lånat hem från jobbet och just nu använder på spårvagnen in till jobbet.

Som vanligt så sker mitt bloggande i mån av tid och energi så vi får se vad takten blir.